Странице

Opadanje kose-Podela bolesti

Androgena alopecija

preosetljivost korena dlake na normalan nivo polnih hormona. Ova bolest je genetski predisponirana, nasleđe može biti sa strane oca ili majke, a određuje vreme početka, kao i stepen ćelavosti. Atrofija korena dlake i gubitak dlake karakterističan je u prednjem središnjem delu glave i na potiljku. Za razliku od muškaraca kod žena se najčešće zadrži prednja linija kose a centralni deo se proredjuje do gotovo potpunog nedostatka dlake. Ciklus rasta postaje kraći, a nova dlaka sve tanja i pliće postavljena.

Ožiljna alopecija

javlja se kao posledica oštećenja folikula dlake pod uticajem gljivica, bakterija ili odredjenih imunoloških procesa.Viđa se u oboljenjima kao što je Lupus erythematosus, lichen planus, folliculitis decalvans.

Alopecia areata

svrstana je u autoimuna oboljenja, ali je pravi uzrok nepoznat. Osobe koje imaju Alopeciju areata su obično sasvim dobrog zdravlja ali često se mogu kombinovati sa oboljenjem štitne žlezde i promenama na noktima. Takođe, neki naučnici smatraju da je u pitanju genetska predodređenost koja se aktivira pri kontaktu sa određenim virusima ili drugim spoljnim faktorima.

Telogeni efluvijum

može nastati nakon emotivnog ili fizičkog stresa, kada se skrati period rasta, a dlaka uđe u period mirovanja. Ispada nakon 2 do 4 meseca od stresne situacije, a ponovo počinje da izrasta tek nakon 2 meseca. Telogen efuvijum može nastati nakon smrti bliske osobe ili nakon teške bolesti, jake groznice, veoma restriktivnih dijeta ili operacija.

http://www.zdravstvo.rs

Нема коментара:

Постави коментар