Странице

Izbeljivanje zuba u sopstvenoj režiji

Izbeljivanje zuba u sopstvenoj režiji


Izbeljivanje zuba je stavka koju pri raspolaganju skromnim kućnim budžetom retko kad uopšte uzimamo u razmatranje. Srećom, postoji ponešto što po ovom pitanju možemo da uradimo i sami...



kafa... cigarete... čokolada... crno vino...

Opšte je poznato da mnoge uobičajene životne navike čine naše osmehe sve manje blistavim i belim. Razmislite samo: jutro započinjete sa 2 decilitra jake, crne kafe i cigaretom, desetočasovni radni dan provodite u istom maniru, preživljavate na čokoladicama i brzoj hrani (prilično sam sigurna i da na posao ne nosite četkicu i pastu za zube), a stresa se rešavate uz koju čašu crnog vina... I onda ustanovite da ona niska bisera više i nije tako bela.

Nije to ništa što jedan dobar zubar ne bi mogao da sredi. Nažalost, izbeljivanje zuba je stavka koju pri raspolaganju skromnim kućnim budžetom retko kad uopšte uzimamo u razmatranje.

 jabukovo sirće... soda bikarbona... hidrogen... limun, narandža, jagoda...

Srećom, postoji ponešto što po ovom pitanju možemo da uradimo i sami, a što će već pomenuti kućni budžet dobro podneti. Prvo, da prestanemo da pijemo kafu, ostavimo cigarete, zdravo se hranimo i odreknemo se svih vrsta alkoholnih pića. Šalim se, naravno. Mada, ovim bismo sigurno ostvarili značajne rezultate.

Izbeljivanje jabukovim sirćetom

- Kada pomešate jednu kašičicu jabukovog sirćeta sa jednim decilitrom vode, dobićete neku vrstu tečnosti za ispiranje usta. Ovako pripremljenu tečnost možete koristiti svaki dan. Važno je da se preporučene razmere striktno pridržavate jer, u većim količinama, sirće može da ošteti zubnu gleđ, a onda – više štete neg’ koristi!

Izbeljivanje mešavinom jabukovog sirćeta, soli i sode bikarbone - Pomešajte jednu kašičicu sode bikarbone, malo soli i par kapi jabukovog sirćeta (nemojte se iznenaditi ako malo zapeni). Nanesite mešavinu na četkicu za zube i dobro ih istrljajte. Posle ih operite i običnom pastom. Postupak je dozvoljeno primenjivati jednom nedeljno.

Izbeljivanje hidrogenom i sodom bikarbonom

- Prvo, usta možete povremeno isprati sa 3 postotnim hidrogenom, ali ako želite nešto komplikovaniju kombinaciju, pomešajte po jednu kašičicu sode bikarbone, 3 postotnog hidrogena i vode i ovom smesom istrljajte zube. Postupak je, takođe, dozvoljeno praktikovati jednom nedeljno.

Ono što je jako važno pri korišćenju preparata iz domaće radinosti sa hidrogenom je da nikako ne smete da ga progutate. Ukoliko se to ipak desi, popijte čašu ili dve vode da bi ste ga razredili u želucu.

Izbeljivanje narandžinom korom

- Zube možete istrljati i unutrašnjom stranom kore od narandže. Efekat će biti još izraženiji ako na koru nanesete i malo soli. Isto ovo možete uraditi i s posljenom korom limuna. Naravno, kad sprovedete postupak, operite zube na uobičajen način.

Izbeljivanje jagodama

- Istrljate zube jagodom. Pozitivna strana ovog metoda je što ne morate voditi računa o tome da li ćete progutati sredstvo za izbeljivanje. Naravno, zbog prisustva šećera, morate oprati zube posle tretmana.

Izbeljivanje praškom za pecivo

- Posle pranja zuba pastom, jednom nedeljno istrljajte zube i četkicom na koju ste naneli prašak za pecivo.

Rizikujući da budem dosadna, ponoviću još jednom da ove metode ne bi trebalo da koristite češće od jednom nedeljno (osim u prvom slučaju), da se striktno pridržavate navedenih količina i da obavezno posle operete zube na uobičajen način.

I još nešto - ako možete da priuštite zubara, lepo platite čoveku i zaboravite ovaj tekst!

Нема коментара:

Постави коментар